Profit №_12_2023, decembrie 2023
Tema numărului
Nr._6_2014 (220), iunie 2014Radiografia unei afaceri înfloritoare
O afacere reuşită este aproape ca o căsnicie: ca să te bucuri de încredere, trebuie să oferi încredere, să dai dovadă de tact, de răbdare şi să faci totul cu pasiune. Graţie acestor calităţi, a apărut şi s-a dezvoltat ,,Fructul” SRL – un business înfloritor în sensul deplin al cuvântului, atât pentru că aduce profit şi este în continuă extindere, cât şi pentru că activitatea de bază este creşterea şi comercializarea de flori, răsaduri, seminţe, bulbi, îngrăşăminte, utilaje şi de tot ce apare nou în domeniu.
Prin anul 1996, ,,Fructul” a însemnat un hectar de teren în comuna Truşeni, la 10 km de Chişinău, pe care proprietarul l-a încercat în toate felurile. A cultivat mai întâi cartofi, apoi alte legume, pentru ca din 2000 aici să apară, pe rând, sere, un birou, un magazin, unde să roiască tot mai mulţi angajaţi. Inginerul Ion Mereacre, care este şi administratorul întreprinderii, spune că nu s-a născut om de afaceri, ci a devenit, valorificând o palmă de pământ şi toate calităţile cu care l-a înzestrat Dumnezeu.
A ascultat vocea pieţei: parcă erau de toate, dar pentru flori şi răsaduri era încă suficient loc pentru dezvoltare. Identificând cererea, a început să construiască. Nu era expert în floricultură, dar nici n-a vrut să facă lucrurile după ureche şi a început să studieze. A apelat la specialişti, a mers la expoziţii de profil, mai întâi în ţară, apoi peste hotare şi a ajuns în prezent, după 14 ani de activitate, să aibă parteneri de afaceri în circa 20 de state ale lumii. Mai nou, importă din India fibră de nucă cocos (un ,,must-have” pentru horticultori, care facilitează absorbţia optimă a elementelor nutritive în răsaduri), fiind unicul distribuitor al acestui produs pe piaţa din RM. Astfel, a învăţat nu doar să satisfacă cererea, dar a început să o şi creeze.
Incursiune în serile de la ,,Fructul”
Ca să aflăm mai multe despre reţeta unei afaceri de succes, am făcut o incursiune în serele de la ,,Fructul”. Soţia administratorului, Valentina Mereacre, mamă a trei copii, spune ca fiecare dintre miile de flori îşi are specificul şi pretenţiile sale. Unele tânjesc după soare, altora le place să stea retrase la umbră, unele cer multă apă, altele se simt bine în sol mai uscat. Iar ca să se dezvolte armonios şi florile trebuie să fie înţelese, ca şi oamenii. Mergând printre straturi, ne conduce lângă florile de Alyssum, o compoziţie din multe floricele albe, mărunte, care bucură privirea. ,,Aceasta este preferata Irinei, fata cea mică. Este cea mai mirositoare. Pelargoniumul (muşcata) roz îi place Veronicăi. Tudor are pe birou un cactus. Zice că absoarbe radiaţiile de la calculator, dar cel mai aproape de inimă are florile de fuxia, adică – cerceluşul”, spune cu un profund sentiment de împlinire Valentina Mereacre.
Florile de la ,,Fructul” înviorează balcoanele a sute de apartamente din Chişinău, înfrumuseţează Bulevardul Ştefan cel Mare, le comandă Cancelaria de Stat, Mănăstirea Hâncu ... Ne învârtim prin seră: cât vezi cu ochii, flori de toate culorile – petunii albe, roşii, straturi de Viola, de Bellis, toate într-o ameţitoare îmbinare cromatică.
,,Până aici a fost poezie, dar să trecem şi la proză”, ne trezeşte la realitate gospodarul Ion Mereacre şi din sera de flori ne introduce brusc la răsadurile de varză, roşii, ardei, pepene verde, pe care le cultivă la solicitarea clienţilor: agricultori din toată Moldova. Chiar dacă ardeiul este peste tot ardei, specialiştii de la ,,Fructul” nu s-au lăsat până nu şi-au personalizat oferta, botezând diferite soiuri noi după denumirile comunelor din zonă. Astfel, împreună cu specialiştii unguri, se lucrează la omologarea noilor soiuri de răsaduri de ardei ,,Truşeni”, ,,Vatra”, ,,Dumbrava” şi ,,Todereşti”, care în cel mai apropiat timp vor putea fi cultivate de către toţi fermierii din republică.
Cheia succesului
Ca să realizezi o afacere de succes, trebuie să fii curios din fire, să fii mânat de dorinţa de a descoperi mereu lucruri noi. Ion Mereacre îşi aminteşte cum în anul 2003, când ,,Fructul” era încă ,,verde”, a mers la o expoziţie la Moscova, de unde s-a întors acasă cu o valiză de cărţi despre horticultură şi floricultură. ,,Atunci am văzut şi am aflat lucruri care acum ne par obişnuite şi pe care le cunoaşte toată lumea, dar care, la acel moment, pur şi simplu ne-au fascinat. Am crezut că am descoperit superlativul floriculturii”, povesteşte întreprinzătorul.
,,Fructul” a ajuns aşa cum este acum datorită unei imense dedicaţii. Timp de 14 ani, proprietarii au fost nevoiţi să rămână câteva nopţi pe săptămână de veghe la sere. ,,Acum monitorizăm temperatura prin internet, o putem măsura în orice moment. Dar nu a fost mereu aşa. Ani la rând a fost nevoie de prezenţa noastră personală aici pentru a dirija procesul”, relatează administratorul.
Ion Mereacre spune că nu a avut parte de salturi spectaculoase, dar când a trebuit, a ştiut să-şi asume anumite riscuri. Astfel, în 2005, „Fructul” a luat un împrumut bancar, cu ajutorul căruia şi-a dublat suprafaţa serelor, ajungând la un hectar. Au sporit grijile, dar şi profitul. Chiar dacă mecanismul creditării este unul important într-o afacere, întreprinderea a apelat şi la subvenţii, beneficiind de un sprijin de aproximativ 300 de mii de lei, bani pe care i-a investit în utilaje. Numai amenajarea secţiei de procesare, unde seminţele de răsaduri sunt semănate mecanizat în palete celulare, a costat aproximativ 250 de mii de euro. Dar investiţia a meritat. Aici patru angajate şi trei maşini fac toată munca.
Consolidarea echipei este un alt ingredient pe care îl foloseşte din belşug Ion Mereacre, fiindcă, spune el, ,,echipa se formează în fiecare zi”. Oamenii trebuie încurajaţi să-şi valorifice ideile, iar pentru aceasta au nevoie de un climat psihologic favorabil.
Un crescător de flori nu poate fi decât un estet. Ion Mereacre îngrijeşte nu doar florile care îi sporesc veniturile, ci şi unele specii mai pretenţioase, cum ar fi abutilonul, hibiscusul – semeni zece, cresc doar trei. În schimb, sunt frumoase şi îmbogăţesc peisajul.
Consultanţă pentru începători
După plimbarea prin sere, intrăm în birou, unde specialiştii Vladimir Conovali şi Andrei Ganea discută cu câţiva clienţi. ,,Oferă consultanţă”, explică Ion Mereacre, susţinând că astfel îşi pun cunoştinţele la dispoziţia începătorilor, îi lasă să se alimenteze din experienţa lor, ceea ce le permite uneori să sară chiar peste câteva etape, să evite greşelile, să prindă curaj în afaceri.
Pe mulţi îi vindecă de ,,idei năstruşnice” şi îi aduc cu picioarele pe pământ, explicându-le că o afacere reuşită nu se înjgheabă la repezeală ,,într-un an sau doi”, ci se construieşte cu tenacitate şi răbdare. ,,Fructul” nu înseamnă doar sere de flori şi răsaduri, dar şi un mic incubator de cunoaştere. Drept dovadă, aici mulţi studenţi de la Universitatea Agrară îşi desfăşoară practica de producţie, la fel ca şi elevii de la singura şcoală profesională din Moldova, care pregăteşte floricultori. ,,E bine că vor să înveţe meseria. Acum se simte lipsa specialiştilor în floricultură”, spune administratorul ,,Fructului”, care se gândeşte să pună bazele unei şcoli în domeniu.
La despărţire, întrebăm familia Mereacre care este ,,motorul” acestui business? Corectitudinea – este răspunsul pe care-l auzim. ,,Corectitudinea faţă de partenerii de afaceri, faţă de clienţi, faţă de noi înşine. Aceasta este condiţia de bază ca să rezişti pe termen lung pe piaţa din Republica Moldova”, este convins Ion Mereacre.■
Далее...
Creditele ipotecare de la VictoriaBank – împreună planificăm proiectul unei case de vis
Dacă nu aveţi locuinţă proprie, această problemă, sigur, se regăseşte în lista de priorităţi pe care doriţi să le realizaţi în următoarea perioadă. Iar amânarea rezolvării acestei probleme vine, deseori, din lipsa mijloa-celor financiare. Aceasta dacă nu apelaţi la împrumuturi ipotecare.
Piaţa bancară oferă o multitudine de credite ipotecare disponibile la diferite condiţii şi termene. Soluţii rapide şi eficiente oferă creditele ipotecare de la VictoriaBank – „Casa Magică” şi „Renaissance City”. Create cu scopul de a fortifica cultura investiţiilor într-un viitor mai bun, cele două credite oferă şansa tuturor de a-şi achiziţiona o locuinţă sau de a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai.
Creditul ipotecar „Casa magică”
Odată ce apare necesitatea contractării unui credit ipotecar, clientul prioritar trebuie să determine cea mai avantajoasă ofertă existentă pe piaţă. Potenţialul debitor trebuie să analizeze detaliat costul creditului, sumele pe care le va întoarce Băncii, mărimea ratei dobânzii, fluctuaţiile acesteia, factorii care o determină, metoda de calcul, tipurile şi cuantumul comisioanelor prevăzute în contractul de credit şi modalităţile de rambursare a acestuia.
Creditul „Casa Magică” propune:
Rata dobânzii (flotantă): 10,80% anual (DAE circa 12,03%).
Termenul creditului: până la 240 luni.
Valoarea Creditului pentru procurarea şi/sau construcţia bunului imobil:
- până la 100% din costul proie-ctului în cazul constituirii gajului suplimentar.
Contribuţia proprie: pentru procurarea şi/sau construcţia bunului imobil:
- 0% din costul proiectului în cazul constituirii gajului suplimentar.
Criteriile de eligibilitate pentru derularea tranzacţiei:
- vechimea de muncă la locul actual de lucru - minimum 6 luni.
La stabilirea venitului mediu lunar, documentele de bază vor fi:
- adeverinţa de salariu eliberată de angajator şi/sau
- certificat care confirmă pensia militară şi alte pensii (de ex., pensii procurorilor, colaboratorilor MAI, judecătorilor, colaboratorilor SIS ş.a.), cu excepţia pensiilor legate de limita de vârstă, eliberat de organul respectiv.
Cel mai important avantaj îl reprezintă rata dobânzii de doar 0,8% anual şi costurile mici aplicate de Bancă pentru deservirea creditului. Durata minimă de examinare a cererilor de credit, un mod flexibil de abordare a situaţiei financiare a clientului, condiţii contractuale transparente, posibilitatea alegerii graficului dorit de rambursare a creditului sunt doar unele din lista avantajelor oferite de VictoriaBank. De asemenea, în calitate de garanţie VictoriaBank acceptă gajarea locuinţei pe care debitorul o achită cu suma împrumutată. Astfel, se asigură securitatea locuinţei achiziţionată prin credit, având în vedere, în special, că toate documentele sunt verificate minuţios de către bancă. Luând în considerare creşterea rapidă a preţurilor la locuinţe, cu Creditul „Casa Magică” procurarea locuinţei se face la un preţ mult mai mic. Iar aceasta, pentru că, de regulă, preţul locuinţelor creşte pe an ce trece şi nu merită să amânaţi realizarea acestui vis până reuşiţi să adunaţi suma necesară. Termenul lung al creditului ipotecar respectiv permite reducerea considerabilă a sumei achitate lunar. Mai mult decât atât, achitarea pentru rambursarea sumei creditului de obţinere a unei case proprii sau pentru închirierea unei locuinţe va fi echidistantă.
Creditul ipotecar „Renaissance City”
VictoriaBank vine în întâmpinarea celor care visează la o ambianţă ecologică şi sănătoasă, ofe-rind Creditul ipotecar „Renaissance City”. Noul credit ipotecar este menit să satisfacă cele mai pretenţioase dorinţe, precum o casă de locuit amplasată într-o zonă ecologică şi necesitatea unui stil de trai modern şi confortabil.
Amplasat la doar doi kilometri de oraşul Chişinău, pe traseul Chişinău - Străşeni, complexul locativ „Renaissance City” are o infrastructură modernă şi dezvoltată, realizată în strictă conformitate cu standardele de nivel mondial. Fondul locativ este constituit din 54 de vile cu o suprafaţa totală a complexului de 3,2 ha.
Avantajele creditului
• Procuraţi o casă de locuit amplasată într-o zonă ecologică şi vă satisfaceţi necesitatea unui stil de trai modern şi confortabil.
• Un mod flexibil de abordare a situaţiei financiare.
• Alegerea termenului dorit de rambursare ce permite o repartizare optimă a cheltuielilor în timp.
• Pachet minim de documente şi un termen restrâns de examinare a cererii de credit.
• Posibilitatea stabilirii în primele şase luni a oricărui grafic de rambursare a creditului.
Creditul Ipotecar „Renaissance City” se oferă în următoarele condiţii:
Rata dobânzii
I an - 5%; al II-lea an - 6%; al III-lea an - 7%; începând cu anul al IV-lea - 8%.
Pentru primii trei ani rata dobânzii va fi fixă, iar pentru anii ulteriori aceasta va deveni flotantă.
Termenul creditului: până la 240 luni.
Valoarea creditului: până la 85% din costul investiţiei.
Aportul propriu necesar al solicitantului: până la 15% din costul investiţiei.
Далее...
Moldova Business Week: potenţial există
Oamenii de afaceri, investitorii străini, diplomaţii şi reprezentanţii autorităţilor care şi-au dat întâlnire la Chişinău şi în regiunile ţării în perioada 5-12 iunie 2014 la „Moldova Business Week” au convenit să-şi unească eforturile pentru a dezvolta economia Republicii Moldova. Concluzia unanimă a participanţilor la cel mai important eveniment economic al anului este una optimistă: Moldova are potenţial, iar dorinţa de a-l valorifica este mare.
Crearea unui climat investiţional favorabil, importanţa atragerii investiţiilor străine sau modernizarea economiei Republicii Moldova sunt doar câteva dintre afirmaţiile care au răsunat pe parcursul săptămânii investiţionale „Moldova Business Week”, organizate de MIEPO în colaborare cu Ministerul Economiei.
Timp de o săptămână, la Chişinău s-au aflat numeroşi oameni de afaceri atât din ţară, cât şi din străinătate, care au încercat să stabilească noi contacte pentru ca ulterior acestea să ia forma unor afaceri. De asemenea, toate evenimentele organizate în cadrul acestei săptămâni au fost concepute ca o platformă de comunicare între autorităţi şi mediul de afaceri, în speranţa că se vor auzi unii pe alţii şi, împreună, vor încerca să identifice soluţii pentru îmbunătăţirea mediului investiţional.
Oamenii de afaceri au salutat organizarea evenimentelor din cadrul săptămânii investiţionale, pe care le-au perceput drept o modalitate în plus de a face schimb de experienţă, însă, în acelaşi timp, nu s-au sfiit să spună răspicat că mediul de afaceri rămâne a fi unul slab dezvoltat, cu multiple probleme, iar susţinerea statului nu este pe măsura aşteptărilor lor. Problemele enunţate de mediul de afaceri ţin de reglementarea excesivă a activităţii de antreprenoriat, birocraţie, corupţie, monopol în diferite sectoare, lipsa pieţelor de desfacere, competitivitate scăzută a mărfurilor şi produselor exportate, rate mari la creditele acordate de bănci etc.
Autorităţile recunosc existenţa acestor probleme, însă dau asigurări că depun toate eforturile pentru a le soluţiona. Principalul scop al Guvernului este schimbarea modelului de dezvoltare economică a ţării, bazat pe importuri şi transferuri băneşti de peste hotare, şi construirea unui model care va permite nu doar exportul forţei de muncă, dar a mărfurilor şi serviciilor competitive. Ministrul economiei, Valeriu Lazăr, se arată convins că acceptarea regulilor de joc din cadrul UE va spori semnificativ competitivitatea mărfurilor moldoveneşti pe piaţa comunitară şi va face economia moldovenească mai puternică.
Ministrul este sigur că modernizarea ţării este inevitabilă, însă pentru a realiza acest obiectiv este necesar ca toţi să conştientizeze importanţa transformărilor prin care trece ţara. Valeriu Lazăr dă, astfel, de înţeles că nu toţi cei de la guvernare înţeleg importanţa schimbărilor care au loc.
Respectiv, atunci când acest lucru nu se conştientizează la nivel înalt, nu prea are rost să ne facem iluzii că situaţia se va îmbunătăţi. Schimbarea lucrurilor spre bine este posibilă doar atunci când, metaforic vorbind, toţi vor trage în aceeaşi direcţie.
În cadrul săptămânii investiţionale au răsunat numeroase afirmaţii interesante atât din partea mediului de afaceri, cât şi a autorităţilor. Acestea vizează problemele din domeniu, dar şi identificarea unor soluţii. Cert este că primul pas spre îmbunătăţirea calităţii mediului investiţional ar fi ca oamenii de afaceri şi autorităţile să se audă unii pe alţii, după care să meargă pas în pas.■
Далее...
Acordul de Liber Schimb: sprijină reformele, agită producătorii
În preajma semnării Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb, programate pentru 27 iunie la Bruxelles, revista Profit a solicitat opinia experţilor pentru a înţelege mai bine oportunităţile, dar şi riscurile pe care le prezintă aceste documente pentru economia Republicii Moldova.
Experţii susţin, la unison, că Acordul de Liber Schimb va obliga autorităţile de la Chişinău să desăvârşească reformele instituţionale, să pună capăt corupţiei, să le asigure investitorilor străini un climat favorabil de afaceri, ceea ce va genera noi locuri de muncă şi va conduce la creşterea salariului mediu pe economie. Pe de altă parte, spun experţii, Acordul comportă şi riscuri pentru unii producători autohtoni din domeniul agroalimentar, care, la început, nu doar că vor avea puţine şanse să-şi vândă produsele în UE, dar, confruntaţi cu un aflux de produse occidentale, riscă să nu facă faţă concurenţei nici pe piaţa internă. „Vor rezista cei mai buni”, dau asigurări experţii.
Directorul Expert-Grup, Adrian Lupuşor, vede în Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb o „foaie de parcurs” pentru modernizarea tuturor instituţiilor statului, elitele din Republica Moldova urmând să fie presate de Bruxelles să implementeze prevederile acestui document. Printre oportunităţile Acordului, expertul a enumerat deschiderea definitivă a pieţei europene pentru produsele moldoveneşti, creşterea investiţiilor, liberalizarea importurilor, cu efect benefic atât asupra consumatorilor, cât şi a companiilor care achiziţionează materii prime de pe piaţa comunitară.
La capitolul dezavantaje, Adrian Lupuşor vede un posibil declin al sectorului agroalimentar, riscul înrăutăţirii relaţiilor cu Federaţia Rusă şi nevoia de resurse financiare importante pentru a implementa prevederile Acordului, în special cele care ţin de standardele sanitare şi fitosanitare.
În legătură cu producătorii autohtoni, care riscă să-şi piardă o parte din piaţă, expertul afirmă că aceştia au timp pentru a-şi îmbunătăţi calitatea produselor.
„Acordul nu presupune liberalizarea importurilor peste noapte. Pentru cele mai sensibile produse, liberalizarea va avea loc pe parcursul a zece ani. În acest interval, producătorii autohtoni vor avea timp să se adapteze cerinţelor UE. În caz contrar, cei necompetitivi vor ceda locul celor competitivi”, a avertizat Adrian Lupuşor.
Expertul Viorel Chivriga a subliniat, de asemenea, că un beneficiu major, chiar dacă insesizabil în acest moment, este că, odată cu negocierea Acordului de Asociere şi a celui de Liber Schimb, au început să fie realizate reforme fundamentale în mai multe domenii, inclusiv în cel economic. „Prin urmare, au loc nişte schimbări în materie de optică, în primul rând, în domenii în care noi am avut întotdeauna restanţe, cum ar fi: competiţie, achiziţii publice, ajutoare de stat, statistică comercială, reforme instituţionale, crearea unui climat de afaceri favorabil”, spune expertul.
În opinia sa, autorităţile de la Chişinău „au început cu dreptul, deoarece o parte din reforme sunt în derulare şi există rezultate vizibile, altele se vor realiza cu timpul”.
Expertul a evidenţiat necesitatea creşterii calităţii produselor moldoveneşti, adaptarea acestora la rigorile pieţei comunitare, arătând că Republica Moldova a avut întotdeauna restanţe în această privinţă, utilizând standardele încă din perioada sovietică.
Referitor la riscuri, Viorel Chivriga a vorbit despre o posibilă presiune din partea Federaţiei Ruse. „Acest acord creează oportunităţi însemnate, dar depinde cum va fi implementat”, a concluzionat expertul.
Expertul IDIS Viitorul, Ion Tornea, susţine că principalele avantaje ale semnării Acordului de Liber Schimb vor constitui majorarea investiţiilor, ca urmare a stabilirii unor reguli previzibile şi mai clare pentru mediul de afaceri, precum şi creşterea exporturilor şi a importurilor, dat fiind faptul că taxele vamale vor fi eliminate.
„Unii producători vor beneficia mai mult, alţii mai puţin, dar consumatorii vor fi cei care vor avea de câştigat, pentru că vor avea de ales dintr-o gamă mai variată de produse, iar mărfurile se vor ieftini, deoarece va creşte concurenţa”, a explicat expertul.
Ion Tornea admite că există şi anumite riscuri pentru unele sectoare, cum ar fi producţia de carne şi lactate, care şi astăzi se confruntă cu probleme din cauza faptului că nu corespunde standardelor europene. „Dacă nu se vor adapta la cerinţele pieţelor UE, aceste sectoare vor avea de pierdut”, a avertizat Ion Tornea.
Mai mult, el a semnalat că şi comercializarea pe piaţa internă a acestor produse va deveni una problematică, deoarece consumatorii vor putea alege bunuri de calitate mai înaltă la un preţ similar.
În opinia expertului, vinovate de această situaţie nu sunt atât companiile, cât instituţiile statului, care nu asigură laboratoare adecvate şi nu au formulat cerinţe clare cu privire la standardele de calitate.
Un alt sector ameninţat este cel al fructelor şi legumelor. Ion Tornea estimează că, odată cu liberalizarea comerţului, cantităţile de roşii, castraveţi, varză care vor ajunge în Republica Moldova din UE vor creşte semnificativ. Unica soluţie ca producătorii autohtoni să reziste acestui aflux este creşterea calităţii propriilor produse.
Producătorii de cereale şi de zahăr vor avea, în schimb, de câştigat încă de la început de pe urma semnării Acordului de Liber Schimb, deoarece aceste produse sunt competitive pe piaţa UE, atât din punctul de vedere al calităţii, cât şi al preţului.■
Далее...