Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Tema numărului

№_12_2023, decembrie 2023

Tema numărului / numarul_12_2023 >


Finanţe şi chestiuni monetare actuale - Vol. II

Cartea „Finanțe și Chestiuni Monetare Actuale - Vol. II” – publicată în noiembrie 2023, semnată de autorii Alexandru M. Tănase, PhD şi Mihai Rădoi – bine cunoscuţi comunităţii financiar-bancare din România şi Republica Moldova, a apărut într-o perioadă plină de incertitudini, ținând cont de instabilitatea geopolitică din regiune, războaiele și crizele economice din ultimii ani, deteriorarea mediului înconjurător și epidemii fără de sfârșit în întreaga lume.

Cu peste 250 de pagini, cartea este compusă din două parţi (prima cuprinde articolele în limba româna, iar cea de-a doua – în limba engleză). Cartea este prefaţată de personalităţi binecunoscute în România, Moldova şi/sau pe plan internaţional cum este cazul D-nilor Radu Graţian Gheţea, Francis Malige şi Victor Ţurcanu.

Autorii au recunosc că în cel de-al doilea volum au simțit nevoia unor continuări, completări și accente pe anumite subiecte cuprinse în primul volum, publicat în 2021. Prin intermediul celor două volume, Alexandru M. Tănase şi Mihai Rădoi au dorit să-şi împărtăşească bagajul de cunoştinţe şi experienţă cu tânără generaţie din ziua de azi şi cu generaţiile viitoare de specialişti în domeniu financiar-bancar.

Profit: Care sunt principalele subiecte abordate în noul volum?

Autorii:
Vol. II al cărții noastre se axează în continuare pe teme financiare și monetare de mare interes pentru cercetători, economiști, practicieni, mediul academic și pe un plan mai general pentru cei care conduc destinele unor țări în mari prefaceri cum sunt România și Republica Moldova (Moldova în acest interviu), țări aflate la confluența unor mari interese geopolitice. Problema datoriei externe care a crescut substanțial în ultimii ani și mai ales modelul de creștere economică al acestor două țări, bazat pe consum (finanțat în cea mai mare parte prin datorii externe) ocupă un loc aparte. Un asemenea model trebuie regândit urgent. Pentru prima dată, în acest al doilea volum am ales să includem și unele subiecte socio-culturale cum ar fi situația actuală a oamenilor din  Bărăgan (cu o perspectivă istorică de la 1897 încoace), impactul pe care l-a avut sfârșitul celei de-a doua ere Elisabetane în Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord (UK) și în întreaga lume, personalitatea lui Dimitrie Cantemir în anul aniversar D. Cantemir/C. Porumbescu, povestea unei biserici saxone din Surrey, UK și altele.

Profit: Care sunt cele mai importante concluzii din carte?

Autorii:
Controlul echilibrelor macroeconomice este fundamental pentru prosperitatea oricărei țări. Marile dezechilibre externe acumulate de România și Moldova trebuie asumate de politicienii aflați la guvernare, de către Băncile Centrale și Ministerele Finanțelor, iar adevărul trebuie spus populației pentru ajustarea așteptărilor la potențial economic existent.

Profit: În cel de-al doilea volum ați simțit nevoia unor continuări, completări și accente pe anumite subiecte?

Autorii:
Într-adevăr. Problema datoriilor externe a revenit într-adevăr în preocupările noastre. Rolul aurului în rezervele internaționale a fost de asemenea explorat. La fel, necesitatea unor reglementări clare în ceea ce privește regimul criptomonedelor a fost semnalată în repetate rânduri. Riscurile monetare enorme pe care acestea le implică asupra investitorilor, deponenților și economiilor lor bănești și, într-un context mai larg, asupra întregii populații nu trebuie neglijate.

Profit: Unde a fost distribuit cel de-al doilea volum al cărții?
 
Autorii:
Ca și în cazul primului volum, volumul II al cărții noastre a fost acceptat la prestigioasa instituție care este British Library, Londra, la alte lăcașuri de cultură bine cunoscute cum ar fi Biblioteca Națională a României, la Biblioteca Academiei Române, la Biblioteca Centrală Universitară din București, la Băncile Naționale din România și respectiv Moldova, la Academiile de Studii Economice din București și, respectiv, Chișinău, la diferite biblioteci locale, precum și în mediul academic, jurnalistic, istoric și cultural.
 
Profit: Considerați că ați reușit prin intermediul acestei cărți să împărtășiți cunoștințele și experiența d-voastră cu tânără generație de specialiști în domeniul financiar-bancar?
 
Autorii:
Da. Reacțiile la acest al doilea volum primite până în prezent sunt deosebit de favorabile. Mulțumirile noastre merg, cum este și firesc, către cei care ne-au încurajat și susținut.

Profit: Ce le-ați recomanda tinerilor specialiști în domeniul financiar-bancar în această perioadă plină de incertitudine?
 
Autorii:
Tânără generație are în cele două volume ale cărții publicate în octombrie 2021 și, respectiv, noiembrie 2023 un punct de vedere aparte dacă se va apleca cu răbdare asupra paginilor din ambele volume.

Profit: Cum ar pute ajunge un tânăr specialist la nivelul de expertiză pe care-l dețineți d-voastră?

Autorii:
Experiența în orice domeniu este câștigată prin muncă asiduă, eforturi constante de a ține pasul cu cele mai noi descoperiri în lumea financiară, monetară, bancară (inclusiv a băncilor comerciale) și istorică și prin dedicare cu entuziasm asupra temelor de interes major, practice și teoretice, din această perioadă tulbure pe care ne-o dorim cu toții cât mai scurtă.

Profit: Având în vedere experiența dvs., ați putea oferi un sfat tuturor pentru o gestionare corectă a banilor?

Autorii:
Marele savant român Nicolae Iorga cugeta în secolul trecut că dacă din multele persoane care dau sfaturi ar fi una care să pună mâna la treabă, lumea ar fi plină de binefaceri. Banii nu sunt decât un mijloc de plată care însă solicită respect și în procesul de agonisire și în cel de cheltuire. Sfatul nostru este foarte simplu: urmați-l pe Iorga!

Profit: Un mesaj de final de la autori.

Autorii:
Am dori să mulțumim tuturor celor care ne-au ajutat, criticat, îndemnat să nu renunțăm, îndrumat și sprijinit în pregătirea celor două volume. Și au fost foarte mulți! Bineînțeles că mulțumim și familiilor noastre care ne-au sprijinit cu răbdare pe anevoiosul drum al cercetării științifice și apoi pe cel al așternutului pe hârtie a rezultatelor muncii noastre. Acest sprijin de care vorbim a fost un ingredient fundamental în această călătorie.

__________________________________________________________________________________

 

 

Dr. Radu Grațian Ghețea, Președinte de Onoare al Asociației Române a Băncilor: Abordarea temelor de către autori este foarte pragmatică și are la bază o cercetarea detaliată a realităților bancare și economice ale țărilor în tranziție către o economie de piață. Cum era și firesc autorii folosesc exemple și date specifice României și Moldovei, dar și din alte țări cum ar fi cazul celor din SUA, UK, UE și, mai aproape de Romania și Moldova, și din regiunea Balcanilor. Experiența profesională precum și legăturile celor doi autori cu organismele financiare internaționale le-a dat acestora posibilitatea să abordeze, cu acuratețe atât teme teoretice, cât și aspecte practice de mare actualitate, conferind acestei lucrări o valoare deosebită.

 



Francis Malige, Managing Director Financial Institutions la BERD: Eforturile făcute de cei doi autori trebuie recunoscute ca atare, întrucât ei se ocupă în scrierile lor cu chestiuni foarte spinoase într-o lume incertă, unde educația financiară lipsește în mod clar la toate nivelurile, de la guverne până la școlile primare. Cele două volume ale acestei cărți au beneficiat în mare măsură de cunoștințele practice ale celor doi bancheri, care au o experiență reală și bogată în sectoarele bancare ale României și Moldovei și, mai general, în sectorul bancar internațional. Le doresc succes în eforturile lor în acest domeniu nou, fiind convins că generațiile viitoare vor beneficia de lucrările lor. Fără îndoială, cele doua cărți vor fi un punct de referință în complicatul domeniu al teoriei și practicii financiare și monetare.

 

 


Victor N. Țurcan, președinte al Consiliului de Administrație al Victoriabank: Autorii prezintă în acest al doilea volum al cărții subiecte de mare actualitate pentru dezvoltarea macroeconomică a României și Moldovei, precum și alte teme bancare deosebit de interesante și de utile în activitatea practică. În același timp, prin multitudinea de subiecte abordate, volumul de față reprezintă o sursă valoroasă de informații utile pentru pregătirea profesională a studenților de la Academia de Studii Economice din Chișinău și din alte țări. Atât volumul I al cărții, cât și acest al doilea volum vor fi cu siguranță un jalon bine apreciat și respectat, chiar de referință aș spune, în dezbaterile teoretice și activitățile practice în aceste vremuri tulburi.

 

____________________________________________________________________________________________

Alexandru M. Tănase, PhD, este un Autor Independent şi fost Associate Director, Senior Banker la BERD şi fost IMF Advisor.
 

Mihai Rădoi este Director al unui Fond de Investiţii specializat în Europa de Est şi fost Director Executiv al Anglo-Romanian Bank, Londra şi al BFR Bank, Paris.

 

 ________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Далее...

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
10
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5633587

WebArt Pro