Profitразделитель ссылочного текста №_12_2023, decembrie 2023

Soluţie pentru locuinţe sociale

Construcţii & Tehnologii | Alexandra MARIN

Domeniul materialelor de construcţie a cunoscut o dezvoltare vertiginoasă în ultimii ani, pe piaţă făcîndu-şi apariţia noi tehnologii şi materiale care permit economisirea nu doar a timpului, dar şi a banilor. Una dintre noutăţi este construcţia caselor din plăci de SML. La moment, compania „Casa-Alba” este unica companie care foloseşte această nouă tehnologie în Moldova.

    Plăcile din SML sînt importate din China, în componenţa lor intrînd fibre de sticlă şi aşchii de clorură de magneziu. Datorită tehnologiei speciale de fabricare a plăcilor, acestea au o flexibilitate înaltă, fiind, în acelaşi timp, foarte rezistente. Gradul ridicat de flexibilitate previne fracturarea lor în timpul transportării şi instalării. La construcţia caselor din plăci de SML se foloseşte principiul tehnologiei de carcas, care permite economisirea timpului, banilor şi resurselor pentru încălzire pe timp de iarnă.
    Noua tehnologie este una inedită nu doar pentru Moldova, ea începînd a fi utilizată în lume abia cu 6-7 ani în urmă. În Moldova, această tehnologie este folosită de mai bine de un an de zile, timp în care au fost construite şapte case.
    Potrivit tehnologiei de construcţie, temelia casei este realizată din blocuri de polistiren, care în interior au spaţii goale unde se toarnă betonul. În momentul în care betonul se întăreşte, peretele devine foarte trainic. Blocurile de polistiren permit reducerea pierderilor de căldură cu circa 45%, au o suprafaţă netedă şi se îmbracă după principiul leggo-ului. Cel de-al doilea nivel al casei, de regulă, este construit din două rînduri de plăci de SML, montate pe o carcasă din metal sau lemn. Spaţiul dintre cele două plăci este căptuşit cu polisteren, pentru a reduce pierderile de căldură.    Acoperişul este realizat tot din plăci de SML, întrucît acest material este impermeabil şi nu produce zgomot atunci cînd plouă. Ulterior, acesta este acoperit cu ţiglă metalică sau de bitum.

     Conducerea companiei susţine că acest tip de case constituie o soluţie ideală pentru persoanele cu venituri mici.

    
     Alexei CORCIMAR, preşedintele companiei „Casa-Alba”: Proiectul iniţiat de noi ar putea soluţiona problema locativă pentru sute de persoane care nu-şi pot permite procurarea unei locuinţe la preţurile actuale. Casele construite după această tehnologie permit economisirea, practic, în jumătate a resurselor financiare. De exemplu, construcţia unei case de categoria Clasa Premium, cu o suprafaţă de 130 m.p., cu beci şi garaj, costă 35 mii euro. Mai mult decît atît, avem clienţi care renunţă la apartamente în care au investit peste 100 mii euro în favoarea unei case din plăci de SML.
     Compania construieşte trei categorii de case: Clasa Econom, Standard şi Premium. Casele din categoria Econom sînt cele mai ieftine, dar şi cele mai mici, fiind o soluţie ideală pentru casele de vacanţă. De exemplu, construcţia unei case de 70 m.p. cu două nivele la clasa Econom poate ajunge la 9,5 mii euro. Cele din categoria Standard şi Premium au o suprafaţă mai mare fiind dotate cu garaj şi beci. Dat fiind utilizarea plăcilor de SML, cheltuielile pentru lucrările de finisare sînt de cîteva ori mai mici, deoarece la finisarea construcţiei pereţii sînt, practic, drepţi, fiind necesară doar prelucrarea încheieturilor  plăcilor. Termenul de construcţie a acestor case variază de la o lună la patru în funcţie de complexitatea proiectului.
     Plăcile de SML, pe lîngă faptul că sînt impermeabile, nu mucegăiesc şi păstrează căldura, mai sînt şi antiincendiare. Totodată, experţii dau asigurări că o astfel de casă rezistă la un cutremur de 7 grade pe scara Richter, prin urmare siguranţa locuinţei este garantată.
     Alexei CORCIMAR: Oamenii sînt obişnuiţi cu tehnologiile clasice de construcţie şi mulţi dintre ei privesc cu scepticism la acest proiect. Trebuie însă să ţinem cont de faptul că tehnologiile avansează şi ceea ce azi pare de neimaginat, mîine poate fi utilizat pe scară largă.              
     Mai mult decît atît, Alexei Corcimar este de părere că această tehnologie reprezintă o soluţie şi pentru autorităţi, care se confruntă cu problema acută a construcţiei locuinţelor pentru păturile sociale cu venituri reduse. Alexei Corcimar speră că autorităţile vor lua în serios această nouă tehnologie de construcţie, eliberînd terenuri şi finanţînd construcţia acestor tipuri de case. „În felul acesta, cu resurse minime ar putea fi făcute lucruri mari, iar problema asigurării cu locuinţe, încetul cu încetul, ar putea dispărea de pe agenda autorităţilor”, spune directorul companiei „Casa-Alba”. Alexei Corcimar susţine că s-a adresat cu o propunere în acest sens atît autorităţilor centrale, cît şi celor locale, însă, deocamdată, acestea nu s-au arătat interesate de proiect.
    Colaborarea cu compania presupune încheierea unui contract, realizarea proiectului individual al casei, pregătirea documentaţiei necesare şi construcţia propriu-zisă a casei. Clienţii care nu dispun de terenuri pentru construcţii pot apela, de asemenea, la „Casa-Alba” care este dispusă să găsească loturi de teren la preţuri rezonabile. De asemenea, de ceva timp compania propune finanţarea în leasing a construcţiilor pentru persoanele care nu au surse financiare suficiente pentru construcţia unei case.

Comentarii [3]

Comentariu
  • 20.04.2016 11:47:11
  • 16.11.2016 12:59:39
  • 17.05.2017 10:43:11

Adauga-ţi comentariu

© 2008 "Profit"

 

În cazul preluărilor materialelor de pe site este necesară indicarea sursei Profit.md
Sesiuni curente:
12
Afişări de site:
774543
Vizitori unici:
5716665

WebArt Pro